Vandaag stuitte ik op een artikel in het AD dat mij aan het denken zette: https://www.ad.nl/buitenland/eu-plasticcampagne-schaadt-ballonindustrie
Kleurrijke ballonnenpilaren en ballonnenbogen zijn heel geschikt voor de feestelijke omlijsting van menig event, showroom, winkelentree, noem maar op. Maar hun milieubelasting is enorm als de gebruikers er niet voorzichtig mee omgaan. Wat helaas vaak het geval is. Hoe zit dat? En kan dat niet anders?

 

Onderzoek milieubelasting traditionele ballonnen

Uit onderzoek van o.a. de Europese Commissie blijkt dat de restanten van de traditionele ballonnen erg belastend zijn voor ons milieu. Het plastic of rubber veroorzaakt grote schade aan onze habitat. Wageningen University & Research schreef eerder het rapport “5 small facts about balloon litter” over de schadelijke effecten van ballonnen in ons afval. In het strategisch rapport van de Europese Unie “A European Strategy for Plastics in a Circular Economy” lezen we dat het aandeel van de ballonnen in de plastic soep 2% betreft. Dat hakt erin.

 

Maatregelen Brussel

Daarom is Brussel van plan om feestartikelen zoals ballonnen te verbieden, als onderdeel van de strategie van de EU-Commissie voor kunststoffen voor eenmalig gebruik. Zo wil Brussel de vervuiling verminderen, veroorzaakt door kunststoffen die schadelijk zijn voor het milieu, de stranden en de oceanen.

 

Dat kan anders

Dat kan anders, dacht ik. Onze ballonnen op de ballonpilaren en ballonbogen zijn van hard kunststof en RoHS compliant. Hiermee voldoen ze aan de richtlijn voor beperkt gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen. Dus als ze al in het milieu terecht zouden komen, dan is er nog weinig aan de hand.

Maar nog veel milieuvriendelijker is dat onze ballonnen vrijwel onbeperkt lang meegaan, in tegenstelling tot de traditionele ballonnen. Die begeven het vaak al na één of twee dagen en belanden vervolgens vaak in het milieu omdat de gebruiker niet weet wat ermee te doen.

Onze ballonnen houden het al gauw vijf jaar vol. En als u ze dan wilt omruilen, halen wij ze weer op voor ons  recycling programma.

Ik denk dat ik Brussel maar eens een berichtje stuur. Even een ballonnetje oplaten dat het ook anders kan.

Milieubelasting ballonnen